A Tilt shift effekt egy tökéletes példa arra, hogy a már ezerszer látott helyszínt is be lehet mutatni egy kicsit másképp, és egyediek lehetünk. Ha ki szeretnénk próbálni szerencsére nem kell egyből a boltba rohanni és több százezret költeni objektívre, vagy adapterre mivel szoftveresen is "hasonló" eredményt elérhetünk el ezzel pénztárcánkat megkímélve. Ez az effekt az okostelefonok és instagram elterjedésével egyre népszerűbb lett, de nézzünk rá egy példát, hogy hogyan is érhető el pár egyszerű lépéssel ez az effekt Photoshop-ban.
1. Megnyitás után válasszuk a "Quick mask mode"-ot a "Q" gomb lenyomásával vagy
a bal alsó ikonra kattintva.  
2. Majd válasszuk a "Gradient tool"-t lenyomva a "G" betűt vagy szintén ikont használva.
3. Itt állítsuk be a "Foreground to Transparent" módot és maradjunk a fekete színen. (Ettől függetlenűl majd piros színnel fogjuk látni a kijelölést, ahogy az a képen is látható)
4. Válasszuk a "Reflected Gradient" opciót.
5. Ez a legtrükkösebb rész, itt szánjunk rá időt és legyünk abban biztosak, hogy a kijelölés csak oda esik ahol élesen szeretnénk látni a képet. Kattintsunk az egérrel kb arra a helyre ahol a "Gradient" közepe legyen majd a "Shift" gombot lenyomva húzzuk lefele az egeret majd engedjuk el a gombot. A shift gomb lenyomása azt garantálja, hogy egyenes vonalat fogunk húzni ezzel megkönnyítve a dolgunkat. Ha nem sikerült csak lépjünk vissza a "Ctrl+z"-vel és próbáljuk újra.
6. A kijelölés aktiválásához kattintsunk ismét a "Quick mask" ikonra vagy "Q" gomb.
Ha megvagyunk a kijelöléssel, akkor el kell navigálnunk a "Filter/Blur/Lens Blur..." filterhez, itt éredemes eljátszani a "Shape"-el ami azt jelöli, hogy az elmosódás alakja milyen legyen, valamint be kell állítani az elmosódás értékét amit én jelen esetben 60-ra állítottam.
Ezzel a lépéssel végülis meg is vagyunk, lehet menteni a képet, de ebben az esetben én úgy éreztem, hogy jobb eredményt érhetek el, ha egy kicsit még variálok a kontraszton amit egy Photoshop Plugin-nal tettem. Ennek a neve "Nik collection" de Photoshop-ban is adhatunk kontrasztot, egy sima "S Tone curve"-el  vagy a "Image/Adjustments/Brightness/Contrast..." menüpont alatt. Valamint kicsit hideg volt nekem a kép ezért a színeket eltoltam kicsit "Magenta & Narancs" felé.